ندوة علمية بعنوان (العراق ومستقبل أمن الطاقة)

برعاية السيد عميد كلية العلوم السياسية الأستاذ الدكتور أسامة مرتضى باقر السعيدي،نظم قسم السياسة الدولية ندوة علمية بعنوان (العراق ومستقبل أمن الطاقة) يوم الثلاثاء الموافق ٧/١١/٢٠٢٣،وترأس الندوة رئيس قسم السياسة الدولية الأستاذ الدكتور رياض مهدي عبد الكاظم، ومقرر قسم السياسة الدولية المدرس الدكتور هديل حربي،
تناولت الندوة أمن الطاقة في العراق ومستقبله واهم العوامل المؤثرة على الطاقة العراقية فضلاً عن الوضع القانوني لصادرات النفط العراقي وايضاً امن الطاقة العراقي في ظل ازمة الطاقة العالمية،وشارك في الندوة عدد من أساتذة القسم،اذ قدم الأستاذ الدكتور خضر عباس عطوان ورقة بحثية بعنوان(العراق ومستقبل اتجاهات الطاقة العالمية) وقدمت الأستاذ المساعد الدكتور الاء طالب خلف ورقة بحثية بعنوان(الطاقة المتجددة في العراق الفرص والتحديات)كذلك قدم الاستاذ المساعد الدكتور محسن حساني ظاهر ورقة بحثية بعنوان(أزمة الطاقة العالمية وهل حان الوقت لتوسيع نطاق تحول الطاقة في العراق مستقبلاً) وقدمت المدرس الدكتور هديل حربي ذاري ورقة بحثية بعنوان(مستقبل قطاع الطاقة في العراق في ظل استراتيجية امن الطاقة لعام ٢٠١٢-٢٠٣٠) كذلك قدم المدرس الدكتور احمد محمود عبد المجيد ورقة بحثية بعنوان(مستقبل الطاقة في العراق في ضوء التحديات الداخلية والخارجية) كذلك قدم المدرس المساعد فيصل غازي ورقة بعنوان (الوضع القانوني لصادرات النفط من اقليم كوردستان) وقدم الاستاذ الدكتور رياض مهدي عبد الكاظم ورقة بحثية بعنوان(العراق والتحول المستدام في نظام الطاقة في اطار اهداف التنمية المستدامة ٢٠١٥-٢٠٣٠) وقدم المدرس المساعد زيدون سلمان ورقة بحثية بعنوان(مركزية الطاقة العراقية في الادراك الاستراتيجي الصيني:قراءة مستقبلية) وقدم المدرس الدكتور حيدر قطان سعدون ورقة بعنوان(النفط العراقي ومستقبل امن الطاقة في ظل حرب المضايق:مضيق هرمز انموذجاً) فضلاً عن مشاركة العديد من اساتذة القسم الذين قدموا اوراقاً بحثياً مهمة في هذا الشأن،وتخللت الندوة مداخلات وملاحظات علمية مهمة من قبل الحضور،كما تم توزيع شهادات تقديرية على الاساتذة المشاركين.

Under the patronage of Mr. Osama Mortada Baqir Al-Saadi, Dean of the College of Political Science, a scientific seminar titled “Iraq and the Future of Energy Security” was organized by the Department of International Politics on Tuesday, November 7, 2023. The seminar was chaired by the Head of the Department of International Politics, Dr. Riad Mahdi Abdul-Kazem, and moderated by the department’s lecturer, Dr. Hadeel Harbi.

The seminar addressed energy security in Iraq and its future, along with the significant factors influencing Iraqi energy. It also discussed the legal status of Iraqi oil exports and Iraq’s energy security in the face of the global energy crisis. Several professors from the department participated, with Dr. Khader Abbas Atwan presenting a research paper titled “Iraq and the Future of Global Energy Trends.” Assistant Professor Dr. Alaa Talib Khalaf presented a paper on “Renewable Energy in Iraq: Opportunities and Challenges.” Similarly, Assistant Professor Dr. Mohsen Hassan Zaher presented a paper titled “The Global Energy Crisis: Is it Time to Expand Iraq’s Energy Transition?”

Dr. Hadeel Harbi Zari presented a research paper on “The Future of the Energy Sector in Iraq within the Framework of the Energy Security Strategy for 2012-2030.” Dr. Ahmed Mahmoud Abdul-Majeed contributed with a paper on “The Future of Energy in Iraq in Light of Internal and External Challenges.” Additionally, Assistant Professor Faisal Ghazi presented a paper on “The Legal Status of Oil Exports from the Kurdistan Region.” Dr. Riad Mahdi Abdul-Kazem presented a research paper titled “Iraq and Sustainable Energy Transition within the Sustainable Development Goals 2015-2030.” Lastly, Assistant Professor Zaidoun Salman presented a paper titled “The Centrality of Iraqi Energy in Chinese Strategic Perception: A Future Perspective.”

Dr. Haider Qutaan Saadoun also presented a paper titled “Iraqi Oil and the Future of Energy Security in the Context of the Strait of Hormuz Crisis: A Case Study.” The seminar featured significant contributions from other department professors who presented important research papers on these topics. The event included valuable scientific interventions and remarks from the attendees, and certificates of appreciation were distributed to the participating professors.