مناقشات علمية

November 5, 2023

طالب الدكتوراه من كلية العلوم السياسية/جامعة النهرين/قسم السياسة الدولية (احمد مجبل فرحان)يناقش أطروحته الموسومة ب(أدارة الصراع الأقليمي ومستقبل الشرق الأوسط) وتألفت لجنة المناقشة من الأساتذة الأفاضل:
-الأستاذ الدكتور محمد كريم كاظم-رئيساً.
-الأستاذ الدكتور رياض مهدي عبد الكاظم-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور طارق محمد طيب-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور أحسان عدنان عبدالله-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور نسرين رياض شنشول-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور عباس سعدون رفعت-عضواً ومشرفاً.
وناقشت الأطروحة تطورات منطقة الشرق الأوسط نظراً لما شهدته وتشهده المنطقة من تفاعلات سياسية واقتصادية وامنية ومع التحولات المستمرة التي عصفت بالمنطقة ووضعها الامني جعلت منها منطقة حساسة الى حدٍ ما،تداخلت فيها المصالح والاهداف والتوجهات السياسية الاقليمية،ومع نشوب حالة صراع بين القوى الاقليمية وابرز تلك القوى(ايران والسعودية وتركيا وأسرائيل) فقد عملت تلك القوى على توظيف الصراعات من خلال أدارتها بوسائل مختلفة.

Ph.D.student from the College of Political Science at Al-Nahrain University,Department of International Politics, is discusses his thesis titled “Managing Regional Conflicts and the Future of the Middle East.” The examination committee consists of the following esteemed professors:

– Professor Dr. Mohammed Karim Kazem as the Chair.
– Professor Dr. Riad Mahdi Abdul-Kazem as a Member.
– Assistant Professor Dr. Tariq Mohammed Tayeb as a Member.
– Assistant Professor Dr. Ehsan Adnan Abdullah as a Member.
– Assistant Professor Dr. Nisreen Riad Shanshoul as a Member.
– Assistant Professor Dr. Abbas Saadoun Rafat as a Member and Supervisor.

The thesis discusses the developments in the Middle East region, given the ongoing political, economic, and security interactions and the continuous transformations that have affected the region. The complex interplay of regional political interests, goals, and directions, along with the emergence of conflicts involving regional powers, most notably Iran, Saudi Arabia, Turkey, and Israel, has led these powers to employ various means to manage these conflicts.