مناقشات علمية

November 1, 2023

طالب الدكتوراه من كلية العلوم السياسية/جامعة النهرين/قسم الاستراتيجية (فهد صبار عبد الحسن) يناقش أطروحته والموسومة ب(التهديدات غير التقليدية والأمن الوطني العراقي:دراسة تحليلية)
وتألفت لجنة المناقشة من الأساتذة الأفاضل:
-الأستاذ الدكتور نوار جليل هاشم-رئيساً.
-الأستاذ الدكتور أرشد مزاحم مجبل-عضواً.
-الأستاذ الدكتور سهاد اسماعيل خليل-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور نسرين رياض شنشول-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور ربا صاحب عبد-عضواً.
-الأستاذ الدكتور علي حسين حميد-عضواً ومشرفاً.
وناقشت الأطروحة اهمية المنظومة الامنية ودورها في حياة المجتمع واستقراره واستمراره وارتقاءه ،خاصة العراق الذي مر بمرحلة استثنائية واجه امنه الوطني تغييراً جذرياً في منظومته السياسية والأمنية بعد عام ٢٠٠٣،وتهديدات عديدة لابد ان يكون لها مؤسسات ذات معالم متخصصة ومتدربة ومواكبة لكل متطلبات البيئة ومتغيراتها لاسيما في ظل الانكشاف التام امام انتشار العولمة وتطور تقنيات الاتصال وتكنولوجيا المعلومات،وانتشار الجريمة المنظمة،وظهور اساليب حديثة في التهديد بالحرب الناعمة،فضلاً عن مواضيع اخرى كالارهاب والمخدرات وغيرها.

Ph.D. student from the College of Political Science at the University of Al-Nahrain, Department of Strategy (Fahad Sabbar Abdul Hassan), discussed his thesis entitled “Non-Traditional Threats and Iraqi National Security: An Analytical Study.”

The examination committee included the esteemed professors:
– Professor Dr. Nawar Jalil Hashem – Chairman.
– Professor Dr. Arshad Mazahim Mujbil – Member.
– Professor Dr. Sahad Ismail Khalil – Member.
– Assistant Professor Dr. Nasreen Riyadh Shanshoul – Member.
– Assistant Professor Dr. Raba Sahib Abd – Member.
– Professor Dr. Ali Hussein Hameed – Member and Supervisor.

The thesis discussed the importance of the security system and its role in the life, stability, and continuity of society, especially in Iraq, which underwent a significant change in its political and security system after 2003. It also addressed various threats that necessitate specialized and well-trained institutions capable of adapting to the changing environment, especially in the era of globalization, technological advancements, organized crime, modern soft power tactics, as well as other topics such as terrorism, drugs, and more.