مناقشات علمية

October 26, 2023

طالب الماجستير من كلية العلوم السياسية/جامعة النهرين/قسم النظم السياسية والسياسات العامة (سيف عبد الوهاب عبدالرحمن) يناقش رسالتهُ الموسومة(اليات حماية حقوق الأنسان في مصر بعد عام ٢٠١٢) بتاريخ ٢٦/١٠/٢٠٢٣ للمزيد اضغط على الرابط:
ناقش طالب الماجستير سيف عبد الوهاب عبد الرحمن رسالة ماجستير بعنوان (اليات حماية حقوق الأنسان في مصر بعد عام ٢٠١٢) اليوم الخميس المصادف ٢٦/١٠/٢٠٢٣ وتألفت لجنة المناقشة من الأساتذة الأفاضل:
-الأستاذ الدكتور ياسين سعد محمد البكري-رئيساً.
-الأستاذ الدكتور محمد علي حمود-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور زيد حسن علي-عضواً.
-الأستاذ الدكتور قاسم شعيب عباس-عضواً.
وناقشت الرسالة اليات حماية حقوق الأنسان في مصر بعد ثورة ٢٥ يناير ٢٠١١،أذ كان المطلب الأساسي المحرك للثورة المصرية هو صياغة عقد جديد بين الدولة والمجتمع حيث كان شعارهم عيش حرية و عدالة اجتماعية فضلاً عن المطالبة بمسائلة الذين انتهكوا الحقوق وسرقوا الثروات،وقدمت الحكومة المصرية العديد من المبادرات لدعم الفئات المهمشة وذات الدخل المحدود لمواجهة الوضع الاقتصادي الصعب.

Masters student from the College of Political Science at Al NahreinUniversity Department of Political Systems and Public Policies, Saif Abdul Wahab Abdul Rahman, discussed his thesis entitled “Mechanisms forProtecting Human Rights in Egypt After 2012” on the 26th of October, 2023. The examining committee consisted of the esteemed professors:

– Professor Dr. Yassin Saad Mohammed Al-Bakri – Chairman.
– Professor Dr. Mohamed Ali Hamoud – Member.
– Assistant Professor Dr. Zaid Hassan Ali – Member.
– Professor Dr. Qasim Shaib Abbas – Member.

The thesis discussed the mechanisms for protecting human rights in Egypt after the January 25, 2011 revolution. The primary demand that drove the Egyptian revolution was to establish a new social contract between the state and society, with the slogans of “live in freedom” and “social justice.” Furthermore, there were calls for holding accountable those who violated human rights and plundered wealth. The Egyptian government introduced several initiatives to support marginalized groups and those with limited income to address the challenging economic situation.