مناقشات علمية

October 25, 2023

طالب الدكتوراه من كلية العلوم السياسية/جامعة النهرين/قسم السياسة الدولية (رافع شريف ذنون) يناقش اطروحته الموسومة (مسارات التطبيع العربي (الاسرائيلي) وتأثيرها على الامن في الشرق الاوسط:دراسة مستقبلية) اليوم الاربعاء بتاريخ ٢٥/١٠/٢٠٢٣وتألفت لجنة المناقشة من الاساتذة الافاضل:
-الأستاذ الدكتور محمد كريم كاظم-رئيساً.
-الأستاذ الدكتور مهند عبدالواحد كاظم-عضواً.
-الأستاذ الدكتور أخلاص قاسم نافل-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور عباس سعدون رفعت-عضواً.
-الأستاذ المساعد الدكتور صلاح مهدي هادي- عضواً.
-الأستاذ الدكتور خضر عباس عطوان -عضواً ومشرفاً.
وناقشت الاطروحة مسارات التطبيع العربي-(الاسرائيلي) وتأثيرها على الأمن في الشرق الاوسط من خلال تحليل ودراسة مضمون المشروع(الاسرائيلي) من تطبيع العلاقات مع الدول العربية الى جانب موقع القضية الفلسطينية في تلك المعادلة الأقليمية،مع ما تثيره قضية التطبيع من تقاطعات وأستجابة لتلك الخطوة وفق جدل على المستوى الرسمي العربي والاسرائيلي على حدٍ سواء.

—————————————————————————————————————————

Ph.D. student from the College of Political Science at Al-Nahrain University , Department of International Politics (Rafae Sharif Zanoun), discussed his thesis entitled “Ways of Arab-Israeli Normalization and Their Impact on Security in the Middle East: A Future Study” on Wednesday, October 25, 2023. The examination committee consists of the following honoroble professors:
– Professor Dr. Mohammed Kareem Kazem – Chairman.
– Professor Dr. Mohannad Abdulwahid Kazem – Member.
– Professor Dr. Akhlas Qasim Nafil – Member.
– Assistant Professor Dr. Abbas Saadoun Raft – Member.
– Assistant Professor Dr. Salah Mahdi Hadi – Member.
– Professor Dr. Khader Abbas Atwan – Member and Supervisor.

The thesis discussed the ways of Arab-Israeli normalization and their impact on security in the Middle East through the analysis and study of the content of Israeli normalization project with Arab countries, beside the position of the Palestinian issue in that regional equation. It also addresses the conflicts and responses raised by the normalization issue in both the Arab and Israeli official contexts.